In opdracht van het Ministerie van IenW (infrastructuur en waterstaat ), en in samenwerking met Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ), is mede vanuit het implementatieplan ingeperkt gebruik in september 2024 gestart met een project om de voorlichting over ggo-regelgeving verder te verbeteren.
Wij vinden het belangrijk om de informatievoorziening te verbeteren met input van de gebruikers van de ggo-regelgeving. Daarom is met de input van een aantal BVF-en (biologischeveiligheidsfunctionarissen ) de informatiebehoefte van zowel de beginnende als de ervaren BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris ) in kaart gebracht. Drie brainstormsessies hebben inzicht gegeven in problemen die worden ervaren bij de diverse werkzaamheden van de BVF en welke hulpmiddelen daarbij in te zetten zijn.
Videoportretten
Op basis van deze input zijn er drie videoportretten gemaakt die de beginnende BVF een ‘zachte landing’ geven, maar ook aansluiten bij de informatiebehoefte van de meer ervaren BVF. In deze portretten delen BVF-en hun verhaal: wat is mooi en belangrijk aan het werk; wat zijn de uitdagingen; wat zijn de problemen die men ervaart en hoe gaan ze ermee om; en welke adviezen of tips geven zij mee aan hun collega BVF. Er zijn drie videoportretten gemaakt van drie verschillende personen, werkend bij verschillende typen organisaties, met verschillende uitdagende situaties.
Het verhaal wordt verteld voor en door BVF-en en draagt bij aan het bouwen van een community en erkenning voor de complexiteit van de regelgeving en bijbehorende (administratieve) vereisten.
(H)erkenning
Wellicht herkent u een verhaal? Of bent u geholpen met één van de tips? Wíj weten dat werken als BVF veel regels en complexiteit met zich meebrengt. Het werk kan voelen als een puzzel, en dat is niet altijd even makkelijk. Wij bieden daarom ondersteuning en hulpmiddelen en de website van Bureau GGO is daarbij de centrale plek voor informatie. Met de toevoeging van deze videoportretten hopen we op een ‘zachte landing’ in de materie en (h)erkenning te bieden. Neem bij vragen of ideeën zeker contact met ons op!
Onze speciale dank gaat uit naar:
Dhr. Dr. A.R. (Arthur) Kroon, BVF Uniqure
Mw. Dr. J. (Joyce) Mulder, BVF Universiteit Twente
Dhr. Ing. A.L.M. (Fred) Wassenaar, BVF RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)