Wie is verantwoordelijk voor ggo werkzaamheden?
De gebruiker of de vergunninghouder (is de rechtspersoon) is eindverantwoordelijk voor alle activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) die binnen de organisatie plaatsvinden. Iedere organisatie dient een inzichtelijke administratie te voeren wanneer binnen die organisatie met ggo’s wordt gewerkt. Hierbij dienen de procedures voor het veilig werken met ggo’s binnen de organisatie geïmplementeerd te worden.
Wat moet de vergunninghouder intern regelen voor introductie in het milieu?
- Voor elke categorie van werkzaamheden waarin activiteiten met ggo’s worden verricht, dienen één of meerdere milieuveiligheidsfunctionarissen (MVF (milieuveiligheidsfunctionaris)-en) aangesteld te zijn. Deze personen moeten door Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme) worden toegelaten en worden door Bureau GGO geregistreerd.
- De aanvraag voor de toelating van een MVF wordt gedaan door (of namens) de vergunninghouder.
- De MVF coördineert binnen een instelling de werkzaamheden met ggo’s die in het milieu worden geïntroduceerd en houdt toezicht op de correcte uitvoering van deze werkzaamheden.
- De vergunninghouder verschaft de MVF de bevoegdheden die nodig zijn voor het uitoefenen van de taken.
- De vergunninghouder kan ervoor kiezen om een VM (verantwoordelijk medewerker) aan te stellen, die verantwoordelijk is voor één specifieke vergunning en die daarvoor de contactpersoon is.
- De vergunninghouder voorziet in een actuele en inzichtelijke administratie.
Een uitgebreide beschrijving van de interne organisatie staat artikel 26 t/m 29 van Hoofdstuk 3 van de Regeling ggo.