Ieder najaar organiseert Bureau GGO (genetisch gemodificeerd organisme ), in samenwerking met het BVF (biologischeveiligheidsfunctionaris )-platform, de BVF-cursus. De BVF-cursus heeft als doel om nieuw toegelaten BVF-en (biologischeveiligheidsfunctionarissen ) de basiskennis mee te geven, die nodig is om de BVF-taak uit te voeren. Als nieuwe medewerker van Bureau GGO heb ik dit jaar zelf de BVF-cursus gevolgd. Naast mijn collega’s van Bureau GGO waren er ook verschillende sprekers van het BVF-platform, de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport ), de COGEM (commissie genetische modificatie ) en het ministerie van I&W. Dus ook voor mij was er veel nieuwe informatie! De cursus besloeg vier webinars van een halve dag en een afsluitende dag waarop alle deelnemers fysiek bij elkaar kwamen.
De webinars
Inhoudelijk was de cursus opgebouwd in drie modules. De eerste kennismodule ging vooral over de achtergrond van de wet en regelgeving. Bij het eerste webinar gaven de betrokken overheidsinstanties een presentatie over hun rol hierin. Het was in een keer best veel informatie, maar gelukkig kunnen de slides nog een keer rustig teruggekeken worden op de website.
De andere twee modules waren meer gericht op de praktijk. Kennismodule 2 ging over de verschillende zaken waar de BVF in de praktijk mee te maken krijgt, bijvoorbeeld hoe vind je het juiste desinfectiemiddel voor het gebruikte micro-organisme. In kennismodule 3 gaf Bureau GGO meer uitleg over hoe je een risicobeoordeling moet doen en hoe je hierbij het aanvraagformulier kunt gebruiken. Na het laatste webinar konden we deze informatie meteen in de praktijk brengen met een huiswerkopdracht.
De workshops
De cursus werd afgesloten met een workshopdag. Hiervoor kwamen we met ongeveer 55 cursisten bijeen op een locatie vlakbij het station van Amersfoort. De ochtend stond in het teken van Kennismodule 3. Eerst werden de huiswerkopdrachten besproken, waarbij specifiek ingegaan werd op veelgemaakte fouten. Daarna oefenden we in kleine groepjes verder met het invullen van het aanvraagformulier. Zelf zat ik bij het groepje dat zich mocht buigen over de plantencasus. Helaas lag juist deze ochtend de website van de Regeling ggo eruit. Dat maakte het vinden van de juiste informatie die nodig is voor de risicobeoordeling een stuk lastiger. Gelukkig hadden alle groepjes een ervaren begeleider, die de benodigde informatie kon geven, en konden we alsnog aan de slag met de opdrachten.
Het middagprogramma begon met een interessante presentatie over hoe je het gedrag van werknemers kan beïnvloeden. Je kunt wel veiligheidsprotocollen of regels opstellen, maar zolang deze niet gevolgd worden schiet je er niet veel mee op. Daarna gingen we weer in kleine groepjes uit elkaar voor de workshop incidentafhandeling. In de vorm van een rollenspel bespraken we de afhandeling van twee verschillende incidenten onder de begeleiding van een ervaren BVF. Naarmate de discussies vorderden werden de scenario’s ernstiger, wat ons weer voor nieuwe uitdagingen stelde. Doordat de samenstelling van de groepjes was verandert was het ook een leuke kans om andere deelnemers te ontmoeten. Dit kon nog worden doorgezet bij de afsluitende borrel. Hierbij werd er niet alleen nagepraat over de cursus, maar werden ook veel persoonlijke ervaringen gedeeld.
De eerstvolgende BVF-cursus start op 18 september 2025. Meer informatie en een aanmeldknop is te vinden op de webpagina ‘BVF-cursus’ .