In vitro kweek van planten

Bij het uitvoeren van een risicobeoordeling voor ingeperkt gebruik volgens bijlage 5 van de Regeling ggo, kunnen onze hulpmiddelen behulpzaam zijn. Wij willen u erop wijzen dat we de toelichtingen onlangs hebben bijgewerkt. 

Aparte pagina voor de toelichtingen voor activiteiten met virussen

De toelichtingen voor activiteiten met genetisch gemodificeerde virussen zijn samengevoegd op een eigen pagina: Toelichtingen bijlage 5 voor virussen

Toelichtingen voor activiteiten met planten

De toelichtingen voor planten zijn toegespitst op extra uitleg over bepaalde termen en activiteiten. De standaard inschalingsartikelen en voorschriften kunt u rechtstreeks in bijlage 5 en 9 van de Regeling ggo vinden en zijn niet meer onder de toelichtingen opgenomen.

Nieuwe toelichtingen

  • Voor activiteiten waarbij u cellen genetisch modificeert met CRISPR/Cas9 is een nieuwe toelichting beschikbaar gesteld over de inschalingsmogelijkheden. U vindt deze informatie onder toelichtingen bijlage 5, nummer 3
  • Voor het gebruik van wildtype microbiologische preparaten als biologische bestrijders in de plantencel of plantenkas, is een nieuwe toelichting onder de toelichtingen bijlage 5 voor planten, nummer 13, te vinden.

De toelichtingen op onze website worden regelmatig herzien en ge-update, bijvoorbeeld naar aanleiding van voortschrijdend inzicht, nieuwe ontwikkelingen en op basis van de informatie behoefte van onze gebruikers. Wij raden u aan de toelichtingen als hulpmiddel te benutten in het geval u extra uitleg of een interpretatie van een aantal veel gebruikte termen van bijlage 5 nodig heeft bij uw risicobeoordeling.

Veel voorkomende vragen

Om u sneller van een antwoord te kunnen voorzien is eind 2022 een webpagina met veel voorkomende vragen (FAQs) gepubliceerd. Wij willen u erop wijzen dat deze pagina regelmatig wordt voorzien van nieuwe vragen en antwoorden. Dus heeft u een vraag? Bezoek eerst de FAQ pagina en wellicht wordt uw vraag daar al beantwoord.